2012/12/02

Bodypainting basics

Noniin, nyt sitä toivottua bodypainting/airbrush-postausta! Tämä teksti siis käsittelee aihetta tarkemmin, ja kerron omia kokemuksiani ja vinkkejä aloittelijoille:) Yksi tärkeä syy tän kirjoittamiseen on myös se, että sillon kun itse aloittelin ja kiinnostuin aiheesta niin en löytänyt mistään netistä ainakaan suomenkielistä tietopakettia, josta oisin oppinut paljon! Toisaalta tän kirjoittaminen on aika jännittävää, sillä en ole bodypaintingia juurikaan "opiskellut" itse. Meikkauksesta oon lukenut netistä paljonkin ja siinä koen olevani pätevämpi kuin vartalomaalauksessa, jonka oon oppinut vaan itse tekemällä. Toivottavasti tää on kuitenkin hyödyksi joillekin! Enkä missään nimessä oleta että aihe kaikkia lukijoitamme kiinnostais, joten voitte suosiolla skipata ja odotella tavallisia meikkipostauksia;)

Bodypainting on koko vartalon tai vartalon osien maalausta. Bodypaintingin ehkä yleisin muoto on kasvomaalaus, josta mun mielestä kaikkien aloittelijoiden olis hyvä aloittaa. Kasvojen alueella on paljon erilaisia muotoja ja alueita, joten niihin on helpompi keksiä maalattavaa. Kasvomaalausta on myös helpompi toteuttaa omaan naamaan, kun taas kokovartalomaalaus on pakko tehdä jollekin toiselle.


Ensimmäisiä maalauksia:D

Tekniikoita ja välineitä on erilaisia; siveltimiä, sieniä, teloja ja airbrush. Näiden lisäksi ainakin mä tykkään käyttää yksinkertaisesti meikkejä. Esim. ton masumaalauksen luonnostelin ruskealla luomivärillä, koska se on helpompi häivyttää pois jos menee huti. Ja tietysti meikkaukseen tarkoitettuja glittereitä voi heitellä ympäri kroppaa. Yleensäkin, mä olen ajatellut aina, että kaikkia meikkituotteita voi käyttää bodypaintingissa ja toisinpäin. Okei, ei ihan kaikkia, esim lateksimaaleja ei kannata tunkea silmien alueelle. Maalaisjärjellä pärjää tässäkin pitkälle, ja yleensä tuotteissa lukee erikseen jos niitä ei kannata käyttää silmien tai suun alueella.

Vasemmalla sienillä tuputusta, keskellä airbrushia ja oikealla sivellintekniikkaa. Olimpas luova siveltimien kanssa, ihan jopa viivoja ja pisteitä keksin!!

Itse maalauksen lisäksi kroppaan voi kiinnittää erilaisia lisäosia! Yksinkertaisimpia on ehkä strassit ja helmet ja yleisimpiä varmaan sarvet tai korvat, mutta niitä voi oikeesti kehitellä minkälaisia vaan. Kevyimpia voi liimailla ripsi-/partaliimalla ja raskaampia sitten kiinnittää jotenkin muuten, esim. mun tän vuoden bp-kisatyössä niissä valtavissa siivissä oli olkaimet, että ne sai helposti pois ja takas. Niin, ja ne siivet oli kasattu muuten mm. sälekaihtimista, kanaverkosta, värikynistä ja jeesusteipistä:D

Bodypaintingissa mahtavaa on se, että kropalle voi oikeasti luoda ihan mitä tahansa. Omasta mielestäni upeimpia kokonaisuuksia ovat hahmot, eli yleensä kokovartalomaalaukset joissa maalaus on yhtenäinen ja muodostaa selkeästi jonkun olion! Jotkut taas pitävät käsinmaalattuja, pienenpieniä yksityiskohtia sisältäviä maalauksia hienoimpina. Sitten on mun mielestä vielä yksi kategoria, ne kaikista kekseliäimmät, jotka pääsevät iltalehtien sivuille. Niitä katsellessa tulee aina omituinen fiilis, miten joku voi keksiä että ihmisvartalolla voi tehdä tollasta:D Tästä yksi hyvä esimerkki on nää moottoripyörät, jotka onkin oikeasti maalattuja ihmisiä. (<--linkki)

Jos tuntuu hankalalta aloittaa yhtäkkiä vaan maalaaminen eikä yhtään ideaa tuu päähän, niin ensin voi ettiä ideoita netistä ja tehdä mallista, ja sitten kun maalausjälki on vähän harjaantunut niin kehitellä omia:) Mun eka maalaus oli tuolla vähän ylempänä näkyvä Avatar-tyyppinen sininen sekasotku:D

Airbrush

Airbrushista on tullut mulle paljon kyselyä, mikä ruisku ja kompressori mulla on ja mitä maaleja siihen tulisi olla. Ennen näiden kertomista ajattelin kuitenkin avata koko aihetta vähän niille, jotka eivät siitä mitään tiedä.

Airbrushia eli kynäruiskumaalausta käytetään vartalomaalauksen lisäksi mm. autojen, pienoismallien, kalastusvälineiden, ja kynsien maalailussa plus tietysti meikkauksessa! Airbrush-maalaukseen tarvitsee ainakin kynäruiskun, kompressorin ja sopivia maaleja. Idea airbrushissa on se, että saa supertasaista, vähän spray-maali-tyyppistä jälkeä. Häivytys on miljoona kertaa helpompaa kuin käsin maalaten ja varjostuksista tulee paljon uskottavampia. Airbrushin kanssa käytetään myös erilaisia sapluunoita.

Sparmaxin kompressori ja Badger 360-7 -kynäruisku.

Ehdoton miinuspuoli kynäruiskumaalailussa on hinnat. Jos haluaa hyvät välineet, niin niiden hinnaksi saattaa tulla reippaasti yli 300€ ja valmiita airbrush-maaleja on vähän ja ne harvat on kalliita. Tästä huolimatta suosittelen satsaamaan heti ensimmäisiin kamoihin. Itse tein sen virheen, että ostin halvan kynäruisku- ja kompressoripaketin jotka meni muutaman käytön jälkeen heti rikki. Takuu korvasi uudet samanlaiset, mutta eipä nekään kauaa kestänyt. Päätin luovuttaa ja ostaa heti seuraavaksi laadukkaat ja kalliimmat, ja kysyin Saaralta mitkä olis hyvät. Hän suositteli mulle Sparmaxin peruskompuraa ja Badgerin 360-7 -ruiskua, ja nehän mä sitten synttärilahjaksi kinusin:D Kompura (aka kompressori) oli jotain 200€ ja ruisku 136€. Googlettelin hintoja eri paikoista, ja ne vaihteli yllättävän paljon. Halvin kompressori löyty Tempera-nimisestä taidekaupasta ja halvin kynäruisku Samfishing.fi -nimisestä kalastustarvikekaupasta. Setti on toiminut todella hyvin, eikä oikeastaan mitään valitettavaa löydy:) Katselin bp-kisoissa ihan mielenkiinnosta muiden airbrush-kamoja, ja aika monella siellä näky olevan nää samat:D Taitaa olla suosituimmat siis!

Maalit

Käsin maalaamista varten on kiinteitä rasva- ja vesivärejä sekä nestemäisiä maaleja. Vesivärit toimivat ihan tavallisten vesivärien tavoin, eli ne levittyvät veden kanssa. Vesivärit kuivuvat paikalleen ja lähtevät yleensä vesipesulla. Rasvavärit ovat rasvapohjaisia, ja ne levittyvät ehkä parhaiten sienellä. Rasvavärejä on helppo häivyttää ja niitä voi työstää pidempää, sillä ne eivät kuivu paikalleen. Rasvavärien puhdistamiseen tarvitsee jonkinlaisen öljyn, ite oon käyttäny vähän kaikkea, jopa oliiviöljyä ja manteliöljyä:D Nestemäisiä maaleja myydään todella vähän (jos ollenkaan) Suomessa, ja tilaan omani netistä. Nestemäiset kuivuvat myöskin paikalleen ja ne on ehkä niitä omia lemppareitani:) Puhdistus riippuu maalista, jotkut lähtee ihan vedellä ja jotkut puhdistusaineella/saippualla.

Ylärivissä vesivärejä ja alarivissä rasvavärejä, kaikki Grimasin.
Swatchit samaisista väreistä!
Nestemäisiä maaleja (Mehron, Kryolan, Ben Nye) ja mixing liquid.

Ja swatchit.
Airbrush-maalit onkin asia erikseen. Niiden pitää olla superohuita, että menee ruiskusta läpi, mutta kuitenkin pigmenttisiä. Suomesta saatavat ainoat airbrush-maalit on Kryolanin AirStreamit, ja niitä löytyy vain yhdestä paikasta Helsingistä, Peruukkiliike H. Kuokkaselta. Vaikka purkit näyttää hullun pieniltä niin maalit on yllättävän riittoisia! Mut tosiaan 20€/75ml... Tän lisäks mä teen niin, että sekoitan tavallisiin nestemäisiin maaleihin Mixing Liquidia, eli ohennan niitä. Tulee huomattavasti halvemmaks plus jos ei halua koko maalipurkkia käyttää airbrushailuun niin ohentaa vaan sen verran mitä käyttää ja loput säästää käsin maalaamiseen:)

Ompas törkyisiä purkkeja:D Kryolanin AirStreamit.

Näiden lisäksi löytyy kaiken maailman ihmemaaleja, esim. lateksimaaleja ja UV-valossa hohtavia maaleja. Lateksimaaleihin ja niiden käyttöohjeisiin pitää tutustua, sillä lateksi voi olla vaarallista väärin käytettynä. Muutenkin noihin erikoisempiin kannattaa tutustua tarkemmin, mutta noilla perusmaaleilla ei pitäis olla mahdollista sattua mitään. 

Oon kyllä kuullut juttuja, että jonkun ihoa on ärsyttänyt perusmaalikin, mutta niistä asioista en osaa neuvoa tai sanoa juuri mitään. Toki jos oma iho on erityisen herkkä, niin silloin kannattaa olla tarkkana, ja jos pelkää ihonsa ärsyyntyvän maalista, niin testaa sitä ensin vaikka pienelle alueelle. Mä en myöskään suosittelisi maalailua samalle alueelle hirveen usein, maalit kuitenkin kuivattaa ihoa. 

Vesi- ja rasvavärejä löytyy pilailupuodeista (Oulussa ainakin Pila-Pala ja Jyväskylässä Aprilli, Helsingissä Punanaamio ym.) ja ne on merkiltään yleensä Grimasia tai Kryolania. Netistä löytyy sitten paljon muidenkin merkkien (esim. Mehron) maaleja. Nestemäisiä en oo tosiaan Suomesta vielä löytäny, niin tilaan niitäkin netistä, pääasiassa Sillyfarm.com -sivustolta. Sillyfarmilla on todella laajat valikoimat ja oon ollut tosi tyytyväinen koko nettikauppaan, toimituksiin ja hintoihin:) Lempimerkkejä sieltä on ainakin Mehron ja Ben Nye.

Aloittelijalle

Ja sit joitakin vinkkejä aloittelijoille, osa tulee vähän yhteenvetona edellisistä:)

- kannattaa aloittaa käsin maalaamalla siveltimillä ja sienillä, ja sitten vasta siirtyä airbrushailuun

- kasvomaalauksesta on helpoin aloittaa

- kaikkia meikkejä ym. kosmetiikkaa mitä vain löytyy voi käyttää hyväksi maalaamisessa, esim. glitterit ja voidemaiset luomivärit

- airbrush-aseisiin kannattaa satsata heti eikä ostaa niitä halvimpia!

- kannattaa varautua siihen, että maalailessa käsi tulee näyttämään tältä...

Kaikki valittaa mulle aina just tästä vasemmasta kämmenselästä, jopa opettajat koulussa!! Ja jotkut varmaan luulee, etten pese käsiäni ikinä... Totuus on se, etten vaan jaksa käydä tätä läpi meikinpuhdistusaineilla jokaisen meikkauksen/maalauksen jälkeen:D

Toivottavasti ei ollut hirveen sekava postaus ja opitte jotain! Kysykää ihmeessä jos jäi vielä joku asia mietityttämään:)

9 kommenttia:

Kiidu kirjoitti...

Jeeij! Autto ainakin muo paljon! :)

stemi kirjoitti...

Kiva kuulla:)

norppa kirjoitti...

Voi mitä ihanuutta! mitä mainioin postaus ja niin paljon ootinki tätä. Kiitos !! :)

stemi kirjoitti...

Haha no oleppas hyvä:)

Anonyymi kirjoitti...

Mikä on hyvää kajaalia? (mikä merkki ja millä saa parhaimman loppu tuloksen, olen niin sanutusti aloittelija)

stemi kirjoitti...

No mä oon jääny täysin koukkuun MACin Eye Kohl -kajaaleihin, ja niistä siihen mustaan sävyyn, nimeltään Smolder. Se on superpigmenttinen ja pysyy hyvin:)

Anonyymi kirjoitti...

Moikka!
Löysin tän postauksen kun etin tietoa uv-maaleista. Mistäs oot omas ostanu ja ookko ollu tyytyväinen ?:)

stemi kirjoitti...

Itse asiassa tän postauksen tekoaikaan en omistanut vielä uv-maaleja, mutta nyt viikko sitten tilasin semmosesta nettikaupasta kuin http://facepaintshop.eu/ ja siis Kryolanin uv-maaleja. En oo niitä siis vielä päässyt uv-valossa testaileen mutta muuten oon tykännyt! :D

Anonyymi kirjoitti...

Löysin tän postauksen vasta, mut ootko käyny jonkun koulun bodypaintingii varten? :) jos oot ni minkä ikäisenä kouluun voi hakea ja tarviiko jonkun aiemman koulutksen? :)